Felezési idő

A fordító előszava

A Felezési idő egy, a Half-Life és az Opposing Force játékmenetén alapuló, 2000-ben, Francesco „Warzone” Poli által írt rajongói regény, melyből végül csak 10, nagyjából a játék(ok) felét lefedő fejezet készült el, mielőtt a szerző félbehagyta a munkát. A regény csak lazán követi az eredeti történetet; új helyszínekkel, cselekményszálakkal és szereplőkkel bővíti azt, és persze az események teljesen más okból történnek és eltérő végkifejlet felé látszanak haladni, mint amire a Half-Life 2-ből, nem egészen öt évvel e regénytöredék elkészülte után, fény derült.

Elvonatkoztatva a Half-Life univerzum későbbi fejleményeitől, az akkori játékok történetének egyfajta egyedi újraértelmezéseként (mely az ilyen rajongói írásművek gyakori sajátossága) tekintve rá, e regénytöredék még ma, három (vagy egy és két harmad?) további Half-Life játékkal később is igen élvezetes olvasmány, melynek végére érve határozottan sajnálni fogjuk, hogy már sosem kapunk választ azokra a kérdésekre, melyek az első tíz fejezet olvasása során felmerülhettek bennünk.

Annak idején a szerző beleegyezésével fordítottam magyarra az elkészült fejezeteket, és a fordítás még évekig fellelhető volt egy, a 2000-es évek elején népszerű, játékokkal foglalkozó magyar weboldal egy eldugott zugában, mindaddig, míg maga az oldal is meg nem szűnt. Mivel a szerző a regény félbehagyásával szinte egy időben gyakorlatilag eltűnt, és többé semmilyen módon nem tudtam utolérni (bár évekkel később megtaláltam egy játékokkal foglalkozó blogját, ami akkor inaktív volt már egy ideje, és valamivel később törölték is a szerverről), a továbbiakban nem volt lehetőségem a fordítás esetleges utóéletével kapcsolatban egyeztetni vele. Így aztán hogy ez az egykori beleegyezés 13 év múltán is érvényben levőnek tekinthető-e még, nem tudom, de bízzunk benne, hogy a szerző inkább örülne annak, hogy munkáját még ennyi idő múltán is olvashatják valahol, mintsem neheztelne ránk ezért az utánközlésért.

Mr. Fusion


Tartalom:
  1. Előtte
  2. Rendellenes anyagok
  3. Váratlan következmények
  4. Irodai munka
  5. „Ellenséget észleltem!”
  6. Lobbanáspont
  7. Feszültség alatt
  8. A síneken
  9. Kritikus mélység / Fogságban
  10. Hulladékfeldolgozás

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>