Stray logo

TSL16b még valamikor 2017-ben botlott bele egy „HK Project” munkacímen készülő játék weboldalába, amiről akkor a látványtervek alapján annyit lehetett tudni, hogy egy hátizsákos macska jön-megy egy futurisztikus kinézetű városban, és ennek folyományaként, hogy ha/amikor elkészül, le akarjuk majd fordítani.

További érdekességek e magyarítás készítéséről...

A legnagyobb kérdőjelet az UE4 motoros játékok módosíthatósága jelentette, amivel kapcsolatban a játék megjelenése után néhány héttel már voltak biztató jelek; felbukkant többek között egy thai nyelvű lokalizációs mod is, annak egyértelmű jeleként, hogy nem kivitelezhetetlen a dolog. A szükséges fájlok kinyerését lehetővé tevő eszközök beszerzése után hamar előkerültek a játékból a lokalizációs fájlok, így meg lehetett kezdeni a fordítást.

A viszonylag kis terjedelmű szöveg igényelt némi előkészítést, hogy egymás után kerüljenek az összetartozó, de eredetileg jobbára rendezetlenül álló szövegsorok, és egymáshoz lehessen igazítani például egy-egy párbeszéd sorait. Valamilyen nem igazán indokolható okból a szövegek egyes elemei, leginkább a szereplők nevei, sok helyen, de nem mindenütt, változókból illesztődnek be, ami okozott némi gondot a helyes toldalékolásnál (főleg, amikor a beillesztett szó utolsó betűjének hasonulnia kellene az éppen szükséges toldalékhoz, ami így nem megoldható). A játék szövegezése viszonylag egyszerű volt, de néhol mintha érződött volna rajta, hogy franciából fordíthatták angolra, és nem minden esetben sikerült megtalálni a legmegfelelőbb kifejezést, mert egyik-másik mondat kicsit „sántított” angolul, amit a magyar szövegben igyekeztem kiegyengetni.

A fordítás ugyan viszonylag hamar elkészült, de ahogyan az utóbbi időben már nem először, adódott néhány váratlan fejlemény. Egyrészt kiderült, hogy már készül(t) hozzá egy másik magyarítás, másrészt TSL16b-t mindenféle hátráltató tényezők kezdték hosszasan akadályozni annak kiderítésében, hogyan lehet visszacsomagolni a lokalizációs fájlt az UE4 adatfájlformátumába. Ami, miután végre neki tudott fogni, ráadásul a vártnál kissé körülményesebbnek is bizonyult. A mindezek miatt előállt több hónapnyi csúszás ellenére is úgy döntöttünk, kiadjuk a magyarítást, ha már elkészült, hátha valakinek lesz kedve (ezt is) kipróbálni.Név: Stray (STRAYHU-v1.00.zip, 121 kB)
Letöltési hely: Alternatív letöltési hely
Kiadás ideje:
2022. november 26. – v1.00 (További információ)
  • A magyar szöveg a játék 1.4-es változata alapján készült

Visszajelzés

Az oldal alján levő Hozzászólás funkcióval küldhetsz a magyarítással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket, hibajelzéseket.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>