Half-Life 2: Update logo

A Half-Life 2: Update elkészültének ténye remekül példázza a Valve utóbbi időbeni hozzáállását a tényleges játékfejlesztéshez: hagyjuk, hogy a közösség ingyen elvégezze, ami a mi dolgunk lenne, és ha lehet, még húzzunk anyagi hasznot is a munkájukból. Ebben az esetben legalább ez utóbbi elmaradt, de az irányvonal összességében akkor is nagyon elszomorító.

További érdekességek e magyarítás készítéséről...

A Valve játékaiban találhatókhoz hasonlóan az Update közösségi kommentárjai is jellemzően összetettek és tömör fogalmazásúak, mert jelentős információmennyiséget igyekeznek belezsúfolni a feliratonként néhány mondatos terjedelembe. Mivel sok esetben már az angol szöveg is a megjeleníthető, és még kényelmesen elolvasható szövegmennyiség határait feszegeti, a fordítást is alaposan „tömöríteni” kellett, közben törekedve az információtartalom pontos átadására. Ez néha elkerülhetetlenül a stílus rovására megy, de mivel a kommentárok fordítása inkább kicsit szak-, mint műfordítási feladat, itt kompromisszumos megoldásként célravezetőbb lehet stilisztikailag esetleg kevésbé szép, de pontosabb, és megfelelőbb terjedelmű szövegezést használni.

Mivel a Half-Life 2: Update játéktartalma teljes egészében megegyezik az eredeti Half-Life 2-ével, megörökölte belőle a már rendelkezésre álló nyelvi fájlokat is. Az egyetlen tartalmi újdonságot a mod készítői által hozzáadott kommentárok feliratai jelentik, így tényleges fordítási munka csak ezekkel volt. A feliratozás általános technikai megvalósítása miatt viszont az a némiképp vicces helyzet állt elő, hogy „el kellett lopnunk” a saját fordításunkat a játékból, hogy a feliratfájl végére ragaszthassuk a kommentárok kiegészítő feliratait, majd a módosított fájlt visszacsempészhessük az azzal a kommentár-feliratokat leszámítva teljesen megegyező eredeti helyére.Letöltés

Név: Half-Life 2: Update magyarítás (HL2UHU-v1.0.zip, 349 KB)
Letöltési hely: Magyarítások Portál
Alternatív letöltési hely
Kiadás ideje:
2015. április 3. – v1.0 (További információ)
  • A kommentárok magyar feliratozása hozzáadva

Visszajelzés

Az oldal alján levő Hozzászólás funkcióval küldhetsz a magyarítással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket, hibajelzéseket.

3 hozzászólás a(z) “Half-Life 2: Update” bejegyzéshez

  1. Van egy kis problémám. Hiába követem a leírtakat a telepítéssel kapcsolatban, nem történik semmi. Nem jelenik meg semmi magyarul és választható nyelvnél sem jelenik meg a magyar. Mi a teendő, mert gyakorlatilag, minden eredeti Steam-es játékkal így jártam, még soha egyet nem tudtam magyarítani.

    • A Steam magyarra van állítva? Az a legbiztosabb módja annak, hogy a játékok magyarul induljanak, mert egyébként eléggé össze-vissza (nem) működik a Steam nyelvválasztási rendszere.

      Ezt egy időben külön kiemeltük a magyarításoknál, de mostanában már úgy vagyunk vele, hogy elég evidensnek kéne lennie, hogy a Steam (is) magyarra legyen állítva.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>