portal_stories_mel

Szép pályái, remek zenéje és összességében színvonalas technikai megvalósítása ellenére sajnos a Portal Stories: Mel sem tudott változtatni azon véleményemen, hogy a Portal 2 modkészítők vagy nem érzik, hol a határ az élvezetesen nehéz és a bosszantóan nehéz (és feleslegesen túlbonyolított) feladványok között, vagy szándékosan lépik át azt.

További érdekességek e magyarítás készítéséről...

A fordításról semmi különösebben érdekes dolgot nem tudnék megjegyezni. Volt némi visszafogott poénkodás, de a Virgil nevű mag sokkal őszintébb és egyenesebb, mint a máshol és máskor megismertek; korábbi tapasztalatai alapján a játékos folyamatosan vár valami nagy árulást vagy egyéb galádságot, hogy kiderüljön, milyen hátsó szándékkal volt Virgil ennyire segítőkész, de a vele kapcsolatos meglepetés itt igazából az lesz, hogy nincs meglepetés. A játék első szakaszában maga Cave Johnson is szót kap, akit itt ugyan nyilvánvaló okból nem J. K. Simmons kelt életre, de a szinkronhang, ha orgánumban érthető okokból nem is teljesen hasonlít rá (bár azért elég közel van), de beszédmódban szinte tökéletesen hozza az eredeti karaktert.

Lévén Portal 2 mod, a játék a feliratfájlon kívül minden egyéb szükséges szöveget megörökölt az alapjátékból, ám ugyanezen okból produkál néhány furcsaságot is. Más Source motoros játékokkal/modokkal ellentétben nem veszi át a nyelvbeállítást a Steam klienstől, így külön indítási paraméterrel kell rávenni a magyar fájlok használatára, és össze lehet futni benne néhány olyan kezelőfelület- illetve segítő szöveggel, amik még az angol szövegfájlokban sincsenek benne, így egyrészt ki tudja, honnan jönnek (vagy magukba a pályafájlokba vannak beledrótozva, vagy valamelyik .vpk fájlba vannak ki tudja miért becsomagolva), másrészt ennek okán lefordítani sem lehetett őket.Letöltés

Név: Portal Stories: Mel magyarítás (PSMHU-v1.0.zip, 100 KB)
Letöltési hely: Magyarítások Portál
Alternatív letöltési hely
Kiadás ideje:
2015. július 6. – v1.0 (További információ)
 • A teljes feliratozás magyar.
 • Néhány játékon belüli segítő szöveg technikai okokból nem volt magyarítható, így azok továbbra is angolul jelennek meg.

Visszajelzés

Az oldal alján levő Hozzászólás funkcióval küldhetsz a magyarítással kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket, hibajelzéseket.

7 hozzászólás a(z) “Portal Stories: Mel” bejegyzéshez

 1. Sziasztok!
  A játék Steames oldalán a FAQ részben írták, hogy aki szeretne segíteni lefordítani a játékot az írjon egy üzenetet az ott megadott e-mail címen. Csak egy javaslat, de így talán el tudnátok érni, hogy a fordításotok bekerüljön a játékba alapból.

 2. Ez elég gyakorlottan űzöm ezeket a dolgokat, de még én is belefutottam egy ilyen hibába… Miért ? Mert a portal_stories mappa neve majdhogynem ugyan az, mint a fő könyvtár neve. Egy átlag felhasználó simán bele keveredik!

  Tudnátok mennyi üzenetet kaptunk a mi fordításainknál…

  • Ha megadtad a játéknak az indítási paramétert, és a menürendszer magyar lett, a felirat viszont angol vagy egyáltalán nincs, akkor a következők lehetnek, valószínűségi sorrendben:
   – Rossz helyre másoltad be a feliratfájlt (vagy egyáltalán be se másoltad).
   – Nincs magyarra állítva a Steam kliens (a külön paraméterezés miatt elvileg ez nem kellene, gyakorlatilag viszont a Source és a Steam együtt az összes elképzelhető, és néhány elképzelhetetlen változatban képes használni a nyelvi beállításokat, így az a legbiztosabb, ha minden mindenhol magyarra van állítva, kivéve azon eseteket, amikor meg pont ettől romlik el; komolyan vicc az egész, amit képes művelni néha).
   – A fejlesztők piszkáltak valamit a játékon, amitől elromlott a magyarítás (a kiadás óta nem néztem a játékot, de alkalomadtán majd ellenőrzöm, nem erről van-e szó).

   • Először is: Remek munka srácok!

    Másod sorban, rájöttem mi lehetett a kérdező hibája, mivel én is bele estem : párbeszédek feliratozása nem magyar.

    A resource mappát egyből a főkönyvtárba raktam, pedig a portal_stories mappába kellett volna. Tudom nem mai a kérdés, de hátha segít valakinek, aki hasonlóan sikertelenül próbálja mostanság telepíteni. :)

    • A telepítési leírásban világosan benne van, hogy a portal_stories könyvtárt kell a játék telepítési könyvtárába másolni, nem az abban levő resource-t. Ha azt kellene, azt írtuk volna, hogy a portal_stories könyvtár TARTALMÁT kell bemásolni, sőt, akkor egyáltalán minek tettük volna egy felesleges plusz könyvtárba azt, amire ténylegesen szükség van.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>